Is allemaal gelijk het nieuwe rijk?

KIJK-redactie

16-05-2013 13:00:31

Waterpas op muntjes

Belastingen omhoog of omlaag? Investeren of juist bezuinigen? Economen zijn het toch al nooit eens, en zeker niet in deze zware tijden. Maar één principe lijkt altijd te werken: hoe kleiner de inkomensverschillen in een land, hoe gelukkiger iedereen is.

Wat oppervlakte betreft zitten Denemarken en Togo in dezelfde categorie – die van de dwergen. Met 43.000 vierkante kilometer is Denemarken het 133ste land ter wereld, terwijl Togo met zijn 57.000 vierkante kilometer op de 126ste plaats staat. Verder zijn er vooral een heleboel verschillen tussen het Noord-Europese koninkrijk en de West-Afrikaanse republiek. Het belangrijkste verschil: Denemarken is het gelukkigste land op deze planeet en Togo het ongelukkigste.

Tenminste, volgens een rapport dat het Earth Institute van de Columbia University in New York vorig jaar aanbood aan de Verenigde Naties. Dit World Happiness Report bevat een lijst waarop alle landen gerangschikt staan op basis van zaken als inkomen, levensverwachting, vrijheid en vertrouwen in de toekomst. En op die lijst prijken de Denen bovenaan, gevolgd door de Finnen, de Noren, de Nederlanders en de Canadezen.

De lijst van het Earth Institute vertoont een opmerkelijke overeenkomst met een totaal ander overzicht: de Gini-index. Die meet de financiële (on)gelijkheid van een land op een schaal van 100; 0 betekent een perfecte verdeling en bij 100 krijgt één persoon alles. Wie de welvarende landen op een rijtje zet, ziet drie Scandinavische staten in de top-vier van financiële gelijkheid, achter koploper Japan. Ook Nederland scoort hoog. Toeval? Waarschijnlijk niet.

Wie de nationale huishoudpot goed verdeelt, voorkomt daarmee een hoop problemen, zo denkt een steeds groter wordende groep deskundigen. Niet langer zien zij financiële groei als het summum van welvaart, maar de juiste verdeling van de inkomsten. Bovendien help zo’n goede verdeling niet alleen de allerarmsten – wat vrij aannemelijk klinkt – maar het hele land.

Dit is het begin van een artikel, te vinden in KIJK 7/2013. Dit nummer ligt in de winkel van 31 mei tot en met 27 juni.

Beeld: iStockPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis