Een wereld zonder internet

André Kesseler

11 December 2013 09:00

We kunnen ons nauwelijks nog een offline-leven voorstellen. En het wegvallen van internet zal dan ook enorme gevolgen hebben – persoonlijk én economisch. Maar is het voor cyberterroristen of andere kwaadwillenden echt mogelijk om de boel pak-em-beet een maand lang helemaal plat te leggen? KIJK zocht het uit.

Tralalalala. Vakantie boeken. Autootje erbij. De wereld via Twitter laten weten dat we nieuwe gordijnen hebben, en in één moeite door gooien we een mailtje naar de jarige tante Truus in Australië. We kijken even op nu.nl of de wereld aan de andere kant van de voordeur nog bestaat, om daarna een paar rekeningen te betalen.

Onze hele dag speelt zich op en met het internet af. We staan er niet bij stil, maar een gemiddelde inwoner van een moderne samenleving als de onze spreekt per dag zo’n 250 grote en kleine computersystemen aan. We zijn zo met het internet verweven en dat is – net als water en elektriciteit – zo vanzelfsprekend geworden dat we ons nauwelijks afvragen of het stuk kan.

Toch baart de kwestbaarheid van het internet sommige mensen grote zorgen. Het zijn geen paniekzaaiers of complotdenkers, maar mensen met verstand van zaken die zich dagelijks bezighouden met dreiging en veiligheid.

Een van hen is Rob Wainwright, directeur van Europol, het samenwerkingsverband van politiediensten binnen de Europese Unie. Hij zegt: “Het grootste en meest onderschatte gevaar op het gebied van internationaal terrorisme en cybercrime is de kwetsbaarheid en de instabiliteit van de infrastructuur waar het internet op draait. Ik ben zeer bezorgd over het misplaatste vertrouwen daarin. Internet is niet onkwetsbaar, en het zou best eens kapot kunnen gaan.”

Robert Mueller, het voormalige hoofd van de FBI, is het volledig eens met Wainwright. Vorig jaar zei hij tijdens een hoorzitting van de Amerikaanse Senaat dat cyberspionage, computermisdaad en aanvallen op de infrastructuur van het internet een steeds grotere bedreiging vormen. Volgens hem zou cyberterrorisme het ‘reguliere’ terrorisme weleens voorbij kunnen streven en de belangrijkste bedreiging voor de Verenigde Staten kunnen worden.

Maar hoe groot is dat gevaar? Hoe kwetsbaar zijn de systemen en de netwerken? Zou je het totale internet – of zelfs maar het internet in Nederland – met virussen of een paar goed geplaatste aanvallen een maand uit kunnen schakelen?

Dit is het begin van een artikel, te vinden in KIJK 1/2014. Dit nummer ligt in de winkel van 13 december tot en met 8 januari.

Meer informatie:

Beeld: Mario Anzuoni


Meer Artikelen