Hoe staat het met de nucleaire dreiging van Iran?

KIJK-redactie

26-04-2012 13:00:34

Nucleaire dreiging Iran

Na Irak en Afghanistan lijkt het volgende grote internationale conflict zich alweer aan te dienen. De huidige ‘mondiale dreiging’ is Iran – althans: volgens de VS en Israël. Maar hoe gevaarlijk is Iran echt? En kunnen we in de toekomst een nieuwe oorlog verwachten?

Al een tijdje is Iran het nieuwe dartbord waar Amerika zijn pijlen op richt. Daar is eigenlijk maar één reden voor: Iran werkt steeds intensiever aan zijn atoomprogramma en daar zijn de Amerikanen doodsbenauwd voor. Nu is er al veel langer onrust rondom de Iraanse nucleaire ambities, maar sinds het Internationaal Atoomenergieagentschap in november 2011 schreef dat het “ernstige zorgen heeft over de mogelijke militaire dimensies van het Iraanse nucleaire programma”, staat de kwestie bovenaan de agenda van de Verenigde Staten. “We houden alle opties open”, zegt Obama. “Als de VS aanvallen, plegen ze zelfmoord”, dreigt de Iraanse president Ahmadinejad op zijn buurt. Het diplomatieke, militaire en strategische poker is begonnen. De inzet: een atoombom. Het risico: een nieuwe oorlog.

Ook Israël maakt zich zorgen. Dat aartsvijand Iran – zo’n 2000 kilometer verderop – de beschikking krijgt over een atoombom, is de nachtmerrie van iedere Israëli. Met één of twee atoombommen zou Ahmadinejad de kleine Joodse staat zonder veel moeite kunnen vernietigen.

De vraag is of deze angsten wel gefundeerd zijn. Dat Iran actief is in de atoomsector is geen geheim. Sommigen denken dat het land zo snel mogelijk een werkende atoombom wil, anderen toch minstens dat het een zogeheten drempelstaat wordt: een land dat in staat is om binnen afzienbare tijd een kernwapen te vervaardigen. Iran zelf claimt slechts kernenergie op te willen wekken. De waarheid zal ergens in het midden liggen; maar om Iran een acute dreiging te noemen gaat veel te ver. Er zijn namelijk wel degelijk zaken die voor Ahmadinejad en de zijnen spreken.

Dit is het begin van een artikel uit KIJK 6/2012, in de winkel van 4 tot en met 31 mei.

Meer informatie:

Beeld: ANPPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen