Wat als… John F. Kennedy nooit was vermoord?

KIJK-redactie

21 February 2012 13:00

Wat Als Kennedy niet was vermoord?

In de ‘Wat als…’ van KIJK 4/2012 bekijken we wat er was gebeurd als de Amerikaanse president John F. Kennedy nooit was vermoord.

“Goedemorgen, dit is het NTS-journaal van 10 november 1964. Zoals algemeen werd verwacht heeft John F. Kennedy afgelopen nacht opnieuw de Amerikaanse presidentsverkiezingen gewonnen. Het verschil met zijn Republikeinse rivaal Barry Morris Goldwater was dusdanig groot dat de herverkiezing nooit serieus in gevaar kwam. Kennedy, die een jaar geleden nog ontsnapte aan een aanslag op zijn leven, gaat echter geen gemakkelijke tijd tegemoet. Zijn kiezers hebben hoge verwachtingen van de sociaaleconomische hervormingen die hij wil doorvoeren, maar deskundigen twijfelen eraan of hij deze ook kan waarmaken. Zo moet de president zijn wetten die meer rechten aan de zwarte bevolking geven, nog wel door het Amerikaanse Congres loodsen. Ook wat betreft buitenlandse betrekkingen voorzien experts een lastige tijd. De Verenigde Staten zijn al enige jaren verwikkeld in een Koude Oorlog met de Sovjet-Unie en het conflict in Vietnam vereist spoedig een beslissing over het zenden van Amerikaanse grondtroepen. Kennedyvolgers zijn dan ook benieuwd hoe zijn tweede termijn zal uitpakken.”

Een tweede ambtstermijn voor John Fitzgerald Kennedy, het had zomaar gekund – als er tenminste in het najaar van 1963 niets bijzonders was gebeurd. Maar er gebeurde op 22 november 1963 wél iets bijzonders: tijdens een rondrit in een open limousine in Dallas werd ‘JFK’ voor het oog van de wereld neergeschoten. De exacte toedracht zal wellicht nooit boven water komen, maar wat wél zeker is, is dat Kennedy de aanslag niet overleefde.

Krap drie jaar na zijn inauguratie stierf hij, ruim voordat hij zijn ambitieuze plannen voor zijn ‘nieuwe Amerika’ kon uitvoeren. Voordat hij écht een beslissing moest nemen over de situatie in Vietnam. En midden in de Koude Oorlog met de Sovjet-Unie. Een markante persoonlijkheid liet het leven op een cruciaal punt in de geschiedenis. Het roept de vraag op: wat was er gebeurd als Oswald had misgeschoten en Kennedy was blijven leven?

Dit is het begin van een artikel uit KIJK 4/2012, in de winkel van 9 maart tot en met 5 april.

Meer informatie:


Meer Artikelen