Kingdom Tower: reus vol gadgets

kijkmagazine

07 October 2011 09:00

Kingdom Tower - banner

Rond deze tijd wordt in Saoedi-Arabië begonnen aan de bouw van een duizend meter hoge wolkenkrabber. Het nieuwe hoogste gebouw ter wereld wordt een indrukwekkende reus vol vernuftige gadgets.

Royaal is de Kingdom Tower met zijn kilometer hoogte zeker. Het gevaarte wordt gebouwd in opdracht van de Kingdom Holding Company. Eigenaar van het bedrijf is prins Alwaleed Bin Talal, de neef van de Saoedische koning Abdoellah. Die naam komt je misschien niet zo heel bekend voor, maar de aannemer laat waarschijnlijk heel wat meer belletjes rinkelen: de Bin Laden Group. Inderdaad, ‘familie van’, maar de groep heeft zich in de jaren negentig al van Osama gedistantieerd.

De twee partijen hebben grootse plannen voor de stad Jeddah, waar de wolkenkrabber zal verrijzen. Aan die wilde plannen hangt een prijskaartje van een slordige 800 miljoen euro, maar daar krijg je dan ook wel wat voor terug. Zo vind je in de toekomstige Kingdom Tower een Four Seasons-hotel, kantoorruimtes, luxe appartementen, een dakterras en een observatorium. Toegegeven, het is geen supercreatieve invulling van het gebouw, maar dat hoeft ook niet. De buitenkant van de indrukwekkende toren maakt namelijk een hoop goed.

Kingdom Tower

De Kingdom Tower werd ontworpen door Adrian Smith + Gordon Gill Architecture uit Chicago. Smith heeft ervaring, want hij was ook betrokken bij het ontwerp van de 828 meter hoge Burj Khalifa in Dubai, het huidige hoogste gebouw van de wereld. Zijn nieuwe creatie zal die toren dus met zo’n 173 meter overtreffen. Overigens wilde de opdrachtgever oorspronkelijk een gebouw van 1600 meter, maar na onderzoek bleek dat de bodem daarvoor niet geschikt is.

Kingdom Tower 2

 

Eén van de opvallendste features van de Kingdom Tower is dit dakterras. Het ronde gevaarte met een middellijn van 30 meter bevindt zich op de 157ste verdieping (van de 163 verdiepingen) en biedt uitzicht over de stad Jeddah en de Rode Zee. Een andere trekpleister wordt het observatorium. Hoewel nog niet precies bekend is hoe hoog dit uitzichtpunt komt (waarschijnlijk rond de 500 meter), wordt het nu al geroemd als de hoogste ter wereld.

Meer over de Kingdom Tower lees en zie je in KIJK 13/2011, in de winkel van 18 november tot en met 15 december.

Meer informatie:

Beeld: Adrian Smith + Gordon Gill Architecture


Meer Artikelen