De Koreaanse vechtscheiding

KIJK-redactie

18 July 2013 13:00

38e breedtegraad Korea

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd Korea verdeeld in Noord en Zuid. Een haastklus, met een bloedige oorlog tot gevolg. Precies zestig jaar geleden ‘eindigde’ die oorlog in een broze wapenstilstand. Hoe de Koreaanse kwestie begon.

Het liep al tegen middernacht op 10 augustus 1945 toen twee Amerikaanse kolonels, Dean Rusk en Charles H. Bonesteel, een achterkamertje op het ministerie van Defensie in Washington opzochten. Kort daarvoor was Rusland een grootschalige aanval op Japan begonnen en waren Hiroshima en Nagasaki door Amerikaanse atoombommen verwoest. De Tweede Wereldoorlog leek nu ook in Azië voorbij.

Van hun superieuren hadden Rusk en Bonesteel exact 30 minuten gekregen om Korea, dat sinds 1910 een kolonie van het Japanse keizerrijk was geweest, op te delen in een Amerikaanse en een Russische bezettingszone. De kolonels bestudeerden een kaart van het schiereiland en trokken een grens ter hoogte van de 38ste breedtegraad, zodat de hoofdstad Seoel nog net binnen de Amerikaanse zone zou vallen. Hun voorstel werd direct naar Moskou gestuurd. Voor de Russen was de verdeling niet zo gunstig, maar ze gingen vlot akkoord.

De haastklus van Rusk en Bonesteel bleek een recept voor ellende. Dit jaar liet Noord-Korea weer eens weten dat het over kernwapens beschikt, met hoog oplopende spanningen tot gevolg. En het ziet er niet uit dat er snel verzoening komt.

Hoe begon het allemaal? En waarom gingen de Koreanen elkaar in 1950 – zo kort na de Tweede Wereldoorlog – ineens afslachten? Terug naar die roerige zomer van 1945.

Dit is het begin van het tweede artikel uit het Dossier Korea, te vinden in KIJK 9/2013. Dit nummer ligt in de winkel van 26 juli tot en met 22 augustus.

Meer informatie over de geschiedenis van Noord-Korea? Kijk hier!

Tekst: Maarten Muns

Beeld: NARA


Meer Artikelen