Koppijn van Noord-Korea

KIJK-redactie

15 July 2013 13:00

Nampo Noord-Korea

Zestig jaar na de wapenstilstand leek het onlangs opnieuw mis te gaan tussen Noord- en Zuid-Korea. Maar na weken van wapengekletter praten de twee Korea’s weer. Wat is er aan de hand op het geplaagde schiereiland? En wat betekent dat voor de rest van de wereld?

Waarschijnlijk kreeg de straatarme plattelandsbevolking van Noord-Korea op 28 maart van dit jaar de schrik van haar leven. Hoog in de lucht vlogen twee vreemd gevormde, gitzwarte vliegtuigen. Het waren Amerikaanse B2-stealth-bommenwerpers. Hypermodern, onzichtbaar voor radar en in staat om kernbommen af te werpen.

Enkele weken eerder, op 12 februari, voerde Noord-Korea een ondergrondse kernproef uit. Sindsdien uitte het land agressieve taal tegen Zuid-Korea en de VS. Even leek oorlog heel dichtbij.

Maar de dreiging verdween even plotseling als hij gekomen was. De staatsmedia berichten nu dat Pyongyang zelfs bereid is om ‘de nucleaire kwestie vreedzaam op te lossen.’ Maar niemand wil nog met Noord-Korea praten. Wat speelt er allemaal in het ingewikkelde geopolitieke krachtenveld rond het Koreaanse schiereiland?

Dit is het begin van het eerste artikel uit ‘Dossier Korea’, te vinden in KIJK 9/2013. Dit nummer ligt in de winkel van 26 juli tot en met 22 augustus.

Tekst: Maarten Muns

Beeld: EPA/ANP


Meer Artikelen