Kun je tinnitus niet chirurgisch verhelpen?

KIJK-redactie

13 June 2015 16:00

Corrie Visser schrijft: “Onlangs zag ik op tv dat een mevrouw met zwaar oorsuizen gekozen had voor euthanasie. Dat is nogal ingrijpend. Is het niet mogelijk om iemand operatief doof te maken?”

We vragen het aan gehoorexpert Jan de Laat, klinisch-fysicus en audioloog. “Iemand operatief doof maken is theoretisch mogelijk”, antwoordt hij. “Je kunt de gehoorzenuw doorsnijden. Maar dat zal helaas niet helpen. Oorsuizen oftewel tinnitus ontstaat vooral in de auditieve cortex, het hersendeel dat zich met geluid bezighoudt. Als er plotseling helemaal geen geluid meer binnenkomt, dan zal het brein van de weeromstuit nog meer herrie gaan produceren. Met andere woorden: de vrouw in kwestie was dan weliswaar doof geworden voor geluiden van buitenaf, maar de tinnitusklachten zouden waarschijnlijk alleen maar toenemen. Als een soort fantoompijn, maar dan met geluid.”

Daarnaast is doorsnijden van alléén de gehoorzenuw niet goed mogelijk. Die is namelijk verstrengeld met andere zenuwen; onder meer van het evenwichtsorgaan, de ogen en het aangezicht. Je loopt daardoor grote kans om je evenwichtsgevoel te verliezen, blind te worden en een hanggezicht te krijgen.

Overigens is oorsuizen een nogal eufemistische term voor tinnitus. Bij de dame waar Corrie op doelt, begon het met een ruisje, maar eindigde het met herrie als van een voorbijrijdende trein met piepende remmen – het klopte, snerpte, piepte en bonkte, vierentwintig uur per dag. Verder bestaan er wel behandelingen voor tinnitus, maar die werken lang niet bij iedereen. Wel kunnen de meeste mensen ermee leren omgaan. Hier lees je er meer over.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]!

Tekst: Diana de Veld

Beeld: 123rf


Meer Artikelen