Kunnen auto’s de aardrotatie beïnvloeden?

KIJK-redactie

07-04-2015 09:00:04

Johan Evertsen vraagt zich af: “Als alle auto’s over de hele wereld op hetzelfde moment richting het oosten of het westen gaan rijden, zou dat invloed hebben op de draaisnelheid van de aarde?”

Voor beide rijrichtingen is het antwoord ja. Dat komt doordat al die wegrijdende auto’s zich afzetten tegen de aarde zodra ze snelheid gaan maken. Maar welke kant gaat die verandering op?

De aarde draait van west naar oost. Als de auto’s naar het westen gaan rijden, duwen ze de aarde als het ware onder zich door naar het oosten, en gaat onze planeet dus sneller draaien. Als ze naar het oosten gaan rijden, wordt de draaiing juist afgeremd. Wanneer ze eenmaal op snelheid zijn, verandert er niets meer aan de snelheid waarmee de aarde ronddraait. Het effect is het grootst als al die auto’s in de buurt van de evenaar naar het westen of het oosten gaan rijden.

Voor de berekening hebben we verder het aantal auto’s op aarde nodig (ongeveer 1,1 miljard), hun massa (die schatten we op 1500 kilo per stuk, want we willen een groot effect en we gaan dus uit van volle auto’s), én de snelheid die de auto’s gaan rijden (zeg 120 km/u, ofwel zo’n 33 m/s). Als we hier de wetten van mechanica op loslaten, dan verandert de draaisnelheid van de aarde met 0,06 biljoenste deel.

Dat is heel erg weinig, zeker als je bedenkt dat dit alleen maar gebeurt zolang de auto’s rijden. Zodra ze stoppen, is de pret over: dan wordt de verandering tenietgedaan. We hoeven onze klokken dus echt niet bij te stellen!

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]!

Tekst: Jo Hermans

Vond je dit een leuke vraag? Dan kun je deze en deze vast ook waarderen. Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis