5 bizarre lampen

KIJK-redactie

02-04-2013 13:00:14

Centennial bulb

Van een peertje dat het al ruim een eeuw uithoudt tot een lampenkap van mensenhuid: vijf bizarre lampen op een rij.

1. Meer dan een eeuw
In een brandweerkazerne in California brandt al sinds 1901 een hardnekkig peertje – non-stop! (Zie foto.) Hiermee staat het genoteerd in het Guinness book of world records als de langst brandende gloeilamp ter wereld. Het is onbekend waarom deze lamp het al zo lang volhoudt. Maar de Amerikanen zijn er in elk geval hartstikke trots op: de lamp is 24/7 te bekijken via een webcam.

2. Zoutwater-led
Deze kenden we nog niet: een ledlamp die je oplaadt door hem te vullen met zout water. Het zeewater werkt in deze lamp als een elektroliet tussen de magnesiumstaaf en de koolstaaf in het apparaat, waardoor er elektriciteit wordt opgewekt. Erg sexy is de Japanse GH-LED10WBW niet; handig voor vissers is ie wel.

3. Duurste ooit
De Lotus Lamp, eind 1800 ontworpen door Louis Comfort Tifanny, bracht destijds al heel wat geld in het laatje. Maar op 12 december 1997 betaalt een Japanse liefhebber pas echt de hoofdprijs: een recordbedrag van 2,8 miljoen dollar.

4. Dodelijke lavalamp
Een lavalamp betekende in 2004 het einde voor Aidan Bray. Eerder die dag zette Bray de lamp op het fornuis om het smeltproces van de ‘lava’ te versnellen. Maar door de verhoogde temperatuur spatte de lamp uiteen met de kracht van een kleine handgranaat. Het rondvliegende glas trof Bray met 300 kilometer per uur, recht in zijn hart.

5. Gruwelkap
Na uitvoerig DNA-onderzoek bleek een gevonden lampenkamp te zijn gemaakt van mensenhuid. Sinds de Tweede Wereldoorlog circuleren er al verhalen over een ‘menselijke’ lampenkap. Ilse Koch, vrouw van een nazicommandant in concentratiekamp Buchenwald, zou mensen met een mooie huid hebben uitgezocht, die ze vervolgens liet villen. Vervolgens naaide Ilse zelf de lampenkap in elkaar, zo gaat althans het verhaal.

Dit is een fragment van de rubriek ‘In 5 minuten… lampen’, te vinden in KIJK 5/2013. Dit nummer ligt in de winkel van 5 april tot en met 2 mei.

Meer informatie:

Tekst: Anneroos van HardeveldPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen