Vruchtbare grond in Afrika wordt goud waard

KIJK-redactie

11-11-2012 16:00:54

Tanzania

Stijgende welvaart vraagt om meer landbouwgrond. Veel westerse bedrijven kopen daarom nu vruchtbare grond elders aan. Vooral Afrika is populair, daar is land relatief goedkoop én volop beschikbaar. Toch? KIJK stuurt een verslaggever op onderzoek uit in Tanzania.

Door de groeiende wereldbevolking en de toenemende welvaart hebben we steeds meer grond nodig. Niet alleen om te wonen, te werken en te recreëren, maar ook voor de productie van voedsel. Veel bedrijven zien de bui al hangen en investeren daarom in vruchtbare grond. Ze kopen of huren voor lange tijd een lap grond in een ontwikkelingsland: daar is meestal volop ruimte en zijn buitenlandse investeringen meer dan welkom.

Afrika is populair voor deze zogenoemde land grabs; vaak gaat het daarbij om duizenden hectares. Zo heeft Tanzania sinds 2006 ruim 1 miljoen hectare grond in de verhuur ‘gegooid’. Dat komt overeen met 1 procent van het totale oppervlakte van het land – ongeveer de provincies Groningen, Friesland en Drenthe bij elkaar. Vanuit het kleine propellorvliegtuigje, dat me over de verlaten steppe van het Afrikaanse land vliegt, zie ik niets wat duidt op de aanwezigheid van al die buitenlandse bedrijven. Maar schijn bedriegt.

Waar komt de interesse voor Afrikaanse grond vandaan? Allereerst heeft dat te maken met – hoe kan het ook anders – het groeiende tekort aan fossiele brandstoffen. Er zit namelijk nog best wat olie verstopt onder Afrika. En mocht de boor geen rendement bieden, dan kan het land altijd nog worden gebruikt voor biobrandstofgewassen. Door de huidige klimaatverandering is vruchtbare grond sowieso in trek, zeker nu sommige regio’s in de knel dreigen te komen met hun voedselproductie. Door land te pachten en het voedsel te importeren, kan deze terugloop worden opgevangen.

Dit is het eerste gedeelte van een artikel uit KIJK 13/2012, in de winkel van 16 november tot en met 13 december.

Meer informatie:

Filmpje over dood en verderf in Loliondo:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen