Linkshandigheid: nature of nurture?

kijkmagazine

09 January 2013 13:00

Linkshandig

Wat bepaalt of iemand rechts- of linkshandig is? Dat is niet helemaal duidelijk. Een aantal mogelijke verklaringen op een rij.

1. Genetica
Natuurlijk is onderzocht of erfelijkheid een rol speelt bij handvoorkeur. En hoewel er een gen is geïdentificeerd, is de voorkeur daarmee niet helemaal te verklaren. De conclusie: erfelijkheid speelt zeker een rol, maar dit is slechts één van de factoren.

2. Hormonen
Doordat mannen (iets) vaker linkshandig zijn dan vrouwen, worden vaak naar hormonen verwezen. Vooral testosteron was altijd een goede kanshebber om linkshandigheid bij mannen te verklaren, maar wetenschappelijk onderzoek kan dat niet bevestigen.

3. Stressfactoren
Handvoorkeur lijkt al vroeg vast te liggen. Daarom wordt wel gezegd dat bepaalde stressfactoren tijdens de zwangerschap (echografie) of de bevalling (hersenbeschadigingen) de handvoorkeur kunnen bepalen. Bewijs voor deze beweringen is echter schaars.

4. Sociale druk
Omdat de meeste mensen, en dus ook ouders, rechtshandig zijn, zouden zij bewust of onbewust hiertoe sociale druk uitvoeren op hun kinderen. Denk aan kinderen die op school worden gedwongen met rechts te schrijven, maar ook aan ouders die alles met rechts voordoen.

Dit is een fragment van de rubriek ‘In 5 minuten… Linkshandigheid’, te vinden in KIJK 2/2013. Dit nummer ligt in de winkel van 11 januari tot en met 7 februari.

Meer informatie:


Meer Artikelen