Geslacht: M / V?

KIJK-redactie

05-03-2012 13:00:49

Man/vrouw?

Dat is nog eens een echte vent, roepen we. Of we vinden iemand op en top vrouwelijk. Maar er zijn letterlijk ook allerlei varianten daartussenin. Het intrigerende verhaal van interseksualiteit.

Het is de eerste vraag die we stellen bij een geboorte: “En? Is het een jongen of een meisje?” We weten niet beter of de wereld bestaat uit mannen en vrouwen, zonen en dochters, heren- en damestoiletten. Maar wat als het geslacht niet helemaal duidelijk is? Als een meisje in de puberteit over verborgen zaadballen blijkt te beschikken? Of als een jongen opeens borsten krijgt?

In dat geval is er sprake van interseksualiteit: iemand heeft eigenschappen die – volgens de publieke opinie – behoren tot ‘de andere sekse’. Denk aan de Zuid-Afrikaanse atleet Caster Semenya. Op de WK atletiek in Berlijn in 2009 liep zij al haar concurrentes op de 800 meter eruit. Deze gouden race, plus haar mannelijke bouw en zware stem, wekten achterdocht: was ze wel een ‘echte’ vrouw? De internationale atletiekfederatie besloot tot een – zeer omstreden – seksetest. Wat daaruit kwam, is nooit officieel bekend gemaakt. Semenya mocht haar wereldtitel houden, maar de geruchten gonzen door. De Zuid-Afrikaanse zelf lijkt intussen van de aardbodem verdwenen.

Dit is het begin van een artikel uit KIJK 4/2012, in de winkel van 9 maart tot en met 5 april.

Filmpje over de uitslag van de DNA-test van de Nederlandse atlete Foekje Dillema:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Meer informatie:

Tekst: Iris DijkstraPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen