Fluweelmijten in beeld

Naomi Vreeburg

10-12-2014 11:00:36

Als je ze van heel dichtbij ziet, wil je misschien zo weinig mogelijk met fluweelmijten van doen hebben. Toch zijn het nuttige beestjes.

Fluweelmijten (Trombidiidae) zijn hele kleine geleedpotigen – een stam van dieren waar onder andere de insecten toe behoren. En ook al kun je de details van de beestjes niet met het blote oog zien, met de juiste technologie kun je ze wel heel helder in beeld krijgen.

Zo kun je in het filmpje hieronder een aantal van hen zien krioelen. Ze leven in de bodem rondom planten en grassen. En dat de beestjes op je mooie gazonnetje zitten, kan weinig kwaad. Ze helpen soms zelfs een handje bij het gezond houden van je tuin door bladluizen op te peuzelen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De fluweelmijt is ongeveer 4 millimeter groot en is gemakkelijk te herkennen aan zijn knalrode kleur. Op onderstaande foto zijn zelfs de fijne haartjes, waar hij zijn naam aan te danken heeft, goed zichtbaar.

7 tuinhulpje

Meer microscopische foto’s van mijten vind je in KIJK 1/2015, in de winkel van 11 december tot en met 14 januari.

Meer informatie:

Beeld: Dominik Stodulski/CC BY-SA 3.0 (header), SPL/ANP (fluweelmijt van dichtbij)Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis