‘Never a dull moment met Kees Moeliker’

VB

15-12-2013 16:00:46

Vivianne Bendermacher (2013)

Hoofdredacteur Vivianne Bendermacher over de nieuwe columnist van KIJK: Kees Moeliker.

Na een korte ‘hoeveel kledingsetjes heb jij bij je?’- en ‘moet ik ook visagie?!’-conversatie op Twitter, staat hij een paar uur later op de redactie: onze kersverse columnist Kees Moeliker. Vandaag moet hij op de foto. Terwijl Kees me verzekert dat hij nooit lacht op foto’s – of eigenlijk überhaupt nooit lacht – begeleid ik hem naar de studio.

Nog voor ik hem goed en wel heb voorgesteld aan fotograaf Ronald, dwaalt Kees’ blik af naar de hippe hanger aan diens ketting. Het is een haakvormige, benige hanger. Kees pakt het ding vast en draait het rond. “Ik herken het niet, maar het zal wel van bot gemaakt zijn, hè?” vraagt hij.

Ronald begint te glimmen en antwoordt dat het een stuk walvisbot uit Nieuw-Zeeland is. De haakvorm is uitgeveild door Maori’s. Het is een verwijzing naar de mythe over het ontstaan van het Noordereiland. Volgens de overlevering ging halfgod Mãui uit varen en viste hij met zijn magische vishaak zo het hele visvormige eiland op.

Never a dull moment met Kees in de buurt, zo blijkt; ook tijdens de lunch volgen de vreemdste gespreksonderwerpen elkaar in rap tempo op. Zo heeft Kees van een soort Deep Throat uit de Tweede Kamer een dode muis ontvangen. Compleet met de muizenval nog om het nekje geklemd.

Het was geen dreigement, maar een gunst. Kees – naast KIJK-columnist ook de conservator van Natuurhistorisch Museum Rotterdam – wilde namelijk de beroemde-dode-dierencollectie uitbreiden. En… hij had nog geen Tweede Kamermuis. Een vriendelijk verzoek aan een voorlichter liep op niets uit. Afval of ongedierte mag onder geen beding het regeringsbolwerk verlaten. Zijn vlammend betoog over de serieuze en wetenschappelijke aard van de collectie mocht niet baten.

Hij spuide zijn ongenoegen via sociale media en een paar dagen later werd het onfortuinlijke muisje bij hem thuisbezorgd. Wie de lijkvervoerder was, is tot op de dag van vandaag niet opgehelderd. Maar het muisje is keurig opgezet en heeft eeuwige roem verkregen in Kees’ collectie.

Vanaf nu krijg je Moelikers anekdotes uit eerste hand. Om te beginnen uiteraard meer over de wereldberoemde necrofiele, en homoseksuele eend waarmee Kees’ roem begon.

Geniet!

Deze redactionele column is overgenomen uit KIJK 1/2014. In dat nummer vind je ook de eerste KIJK-column van Kees Moeliker.

Beeld: Studio 5982Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar