Noorwegen: miljardair met 
geldprobleem

KIJK-redactie

23 April 2014 13:00

Olie

Dankzij olie uit de Noordzee zwemt Noorwegen in het geld. Sterker nog: het staatsfonds met olie-opbrengsten is ondertussen zo vol dat de Noren zich er nauwelijks raad mee weten. Hoe beheer je een berg van 600 miljard euro die elke week nog eens 750 miljoen euro hoger wordt?

Bezuinigingen in Nederland, staatssteun voor Griekenland, torenhoge jeugdwerkloosheid in Spanje, een compleet ingestorte huizenmarkt in Ierland – de Europese economieën hebben de ergste klappen van de kredietcrisis nog steeds niet verwerkt. Hoe anders is dat in Noorwegen, toch echt maar anderhalf uur vliegen vanaf Schiphol? Daar hebben ze problemen van een heel ander kaliber: er is zoveel geld dat de regering zich afvraagt hoe je ermee om moet gaan.

Het beleggingsfonds dat de Noorse oliewinsten beheert, groeit wekelijks met zo’n 750 miljoen euro. En dat terwijl het al 2,5 procent van alle Europese beursgenoteerde bedrijven bezit en 1 procent van alle wereldwijde aandelen. Met een krappe 5 miljoen inwoners zou de regering iedere Noor 120.000 euro uit het fonds kunnen geven. Crisis? Neuh…

Goed, het zal duidelijk zijn: het Statens Pensjonsfond – Utland (buiten Noorwegen bekend als Government Pension Fund – Global) bezit een enorme berg geld. Maar op welke manier is dat dan een probleem? Geef wat uit, investeer wat en zet de rest lekker op de bank, zou je zeggen. Ja, was het maar zo simpel.

Dit is het begin van een artikel te vinden in KIJK 6/2014. Dit nummer ligt in de winkel van 1 tot en met 27 mei.

Meer informatie:

Beeld: EPA/ANP


Meer Artikelen