Woningen zonder energierekening

KIJK-redactie

22-06-2013 14:20:26

Huize Notanul

Vijf Nederlandse bedrijven bouwen dit jaar vijftig huizen die hun eigen energie opwekken. Het is de bedoeling dat de huurders van deze ‘notanulwoningen’ nooit een energierekening krijgen. Maar maken alle technische ingrepen die daarvoor nodig zijn een dergelijk stulpje niet onbetaalbaar?

In de Nijmeegse Vinexwijk Waalsprong ligt een open veld met bouwkavels tussen de nieuwbouwwoningen. Alle omliggende huizen hebben schoorstenen. Maar over een jaar moeten hier ook zestien huurwoningen zonder schoorsteen staan. En zonder aardgasaansluitingen. De mensen die er dan wonen, kunnen hun buren aan de andere kant van de straat uitlachen. Ze zitten er even warm bij als zij, hebben evenveel kunstlicht en kunnen net zoveel tv-kijken, maar ze krijgen geen energierekening.

Arthur Lippus, innovatiemanager van de woningcorporatie Portaal, gelooft er nu heilig in. Met de nadruk op nu. De drijvende kracht achter de bouw van deze ‘energienotanulwoningen’ wist anderhalf jaar geleden ook niet waar hij aan begon. “Ik had natuurlijk een vermoeden dat het mogelijk was, maar ik wist niet zeker of bouwbedrijven het zouden kunnen”, zegt de landbouwkundig ingenieur. “Als ik wél zeker had geweten dat het kon, was ik als als innovatiemanager niet goed bezig geweest. Bij innovatie moet je immers dingen doen die nog niet eerder zijn gedaan.”

Dit is het begin van een artikel, te vinden in KIJK 8/2013. Dit nummer ligt in de winkel van 28 juni tot en met 25 juli.

Meer informatie:

Tekst: Mark van Baal

Beeld: ShutterstockPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen