Wat als de dinosauriërs nooit waren uitgestorven?

Marysa van den Berg

27-03-2013 13:00:51

We vinden de wereld waarin we leven volstrekt vanzelfsprekend. Maar vul één feit ander in, en hij ziet er plots volkomen anders uit. In deze serie kleuren we elke aflevering zo’n ‘wat als…’ scenario in. Ditmaal: hoe zou ons leven eruit zien als de dinosauriërs nooit waren uitgestorven?

Mijn naam is Rex. Ik woon met mijn ouders op een boerderij net buiten de gemeenschap. We houden protoceratopsen op stal voor eieren en triceratopsen in de wei voor vlees en huid. Mijn vader jaagt ook weleens op kleine plantenetende dino’s, rijdend op Edje, een edmontosaurus. We leveren dinovlees, dinohuid en dino-eieren aan de gemeenschap. Andere boerderijen verbouwen tarwe, graan en maïs. Zij ploegen het land met stegosaurussen. Het is alleen oppassen dat een gigantische titanosaurus de nieuwste oogst niet weer eens plundert.

Het is een hard en gevaarlijk bestaan. Op onze boerderij hebben we dagelijks te maken met aanvallen van velociraptors. Die vervelende kleine krengen hebben het op onze legdino’s voorzien. Sinds een paar weken moet ik van mijn vader elke ochtend en avond het hek rond onze weidedino’s extra controleren, want er is een tyrannosaurus in de buurt gesignaleerd. Gelukkig hebben we troodons als waakdino’s. Die maken bij de minste onrust onder het dinovee een hels kabaal. En Minoes, onze heterodontosaurus, weet ons thuis met haar gekke capriolen altijd weer op te vrolijken.

Zo’n 66 miljoen jaar geleden hadden de dinosauriërs een heel slechte dag. Een stuk ruimterots van 10 kilometer doorsnee knalde op de aarde. Gevolg: alle dinosauriërs, met uitzondering van de vliegende, stierven uit. Maar wat als die onheilsdag een dag was geweest als alle andere en die meteoriet de aarde nooit had geraakt?

Als er verder ook geen andere catastrofes hadden plaatsgevonden, geen dodelijke plagen, uitbarstende vulkanen, tsunami’s, dan hadden dinosauriërs er vandaag de dag nog steeds kunnen zijn. Het had zomaar gekund. Dan groeven paleontologen nu geen dinobotten op, maar leefden de dino’s gewoon naast ons. Tenminste, als wij überhaupt waren ontstaan in een wereld gedomineerd door dinosauriërs.

Dit is het begin van een artikel, te vinden in KIJK 5/2013. Dit nummer ligt in de winkel van 5 april tot en met 3 mei.

Meer informatie:



Podcast KIJK en luister via JUKE







Meer Artikelen

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar