19 Olympische medailles voor Nederland?

KIJK-redactie

24-07-2012 13:00:25

Econoom Daniel Johnson kan met zijn formule heel aardig voorspellen hoeveel plakken elk land wint bij de Olympische Spelen.

Om nu al iets te kunnen zeggen over het aantal medailles dat Nederland zal gaan winnen, heb je wel heel veel kennis van de sporters en teams nodig, zou je denken. Toch is een van de betere voorspellers van de wereld, Daniel Johnson, absoluut geen sportkenner.

Deze hoogleraar economie aan het Colorado College in de Verenigde Staten ontwikkelde een formule waarmee hij op basis van variabelen als het bruto nationaal product en de ligging ten opzichte van het gastland nauwkeurig kan uitrekenen hoe een land gaat presteren. Over de afgelopen zes Olympische Spelen was zijn voorspelling van het aantal medailles gemiddeld 93 procent juist.

Een van zijn geheimen is de erg belangrijke factor nation specific effect, die staat voor hoezeer er een sportcultuur leeft in het land. Nederland dankt aan deze mysterieuze factor tien extra plakken, terwijl België hierdoor juist drie medailles verliest.

Dit is een fragment van de rubriek ‘In 5 minuten… Olympische Spelen’, te vinden in KIJK 9/2012. Dit nummer ligt in de winkel van 27 juli tot en met 23 augustus.

Meer informatie:

Tekst: Willemijn Sneep en Roeland Heerema

Beeld: IOCPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis