Olympische Spelen: verleden, heden, toekomst

kijkmagazine

08 August 2012 16:00

Dit jaar worden de Olympische Spelen voor de 27ste keer gehouden, en voor de derde keer in Londen. Maar de Spelen hebben een geschiedenis die nog veel verder teruggaat…

De geboorte van de klassieke Olympische Spelen vindt plaats in 776 voor Christus. Ze bestonden uit een vijfkamp, worstelen, boksen, pankration (een dodelijke combinatie van worstelen en boksen) en paardensport en werden elke vier jaar georganiseerd in Olympia, ter ere van de Olympische goden. In 393 na Christus werden de ‘heidense’ spelen verboden door keizer Theodosius.

In 1896 worden de eerste moderne Olympische Spelen gehouden in Athene. Sindsdien zijn ze elke vier jaar georganiseerd, alleen onderbroken door de Eerste en Tweede Wereldoorlog. In 1924 worden de eerste Winterspelen georganiseerd in Frankrijk (Chamonix). Tot 1992 worden de Zomer- en Winterspelen in hetzelfde jaar georganiseerd. De Winterspelen in 1994 (Lillehammer, Noorwegen) breken met deze traditie. Sindsdien zit er steeds twee jaar tussen de Zomer- en Winterspelen.

Hoewel de Spelen in Londen nog volop aan de gang zijn, zijn de drie edities daarna ook alweer gepland. De Winterspelen van 2014 zullen plaatsvinden in Sochi, Rusland. Vier jaar later is Zuid-Korea (Pyeongchang) aan de beurt. De Zomerspelen van 2016 vinden plaats in Rio de Janeiro, Brazilië.

Dit is een fragment van de rubriek ‘In 5 minuten… Olympische Spelen’, te vinden in KIJK 9/2012. Dit nummer ligt in de winkel van 27 juli tot en met 23 augustus.

Meer informatie:

Beeld: IOC


Meer Artikelen