Paralympische Spelen: de cirkel is rond

kijkmagazine

12-08-2012 13:00:34

Vandaag zijn de ‘gewone’ Olympische Spelen afgelopen. Maar de Paralympische Spelen beginnen pas over een dikke twee weken. 64 jaar na de eerste editie zijn die weer terug bij hun Britse roots. Hoog tijd om ze eens wat beter onder de loep te nemen.

1948
Sir Lutwig Guttman organiseert de International Wheelchair Games in Stoke Mandeville, Groot-Brittannië. Hoewel het evenement samenvalt met de Olympische Spelen in Londen, is de wedstrijd alleen symbolisch aan de Spelen verbonden.

1952
De Nederlanders zijn er als de kippen bij. Zij doen ook mee aan de International Wheelchair Games in Stokes Mandeville en markeren daarmee het begin van de Paralympische beweging.

1960
In Italië (Rome) worden de Olympische en Paralympische Spelen voor eens en altijd verbonden: meteen na de Olympische Spelen komen Paralympische atleten uit 23 landen in actie.

1976
De eerste Paralympische Winterspelen worden georganiseerd in Zweden. De Zomerspelen in Canada zijn voor het eerst ook toegankelijk voor mensen met een verstandelijke of visuele beperking.

2012
De Paralympische Spelen zijn weer terug bij hun roots: in Groot-Brittannië. Van 29 augustus tot 9 september komen 4200 Paralympische atleten in actie op twintig verschillende sporten. En natuurlijk is ook Nederland weer van de partij, onder andere met rolstoeltennis, zitvolleybal en zeilen.

Dit is een fragment van de rubriek ‘In 5 minuten… Olympische Spelen’, te vinden in KIJK 9/2012. Dit nummer ligt in de winkel van 27 juli tot en met 23 augustus.

Meer informatie:Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar