Pensioen is slecht voor gezondheid

kijkmagazine

22 August 2011 13:00

achter de geraniums zitten

Het akkoord is rond: de AOW-leeftijd wordt verhoogd tot 67 jaar. Heel Nederland lijkt te balen, maar is het wel zo fijn om vlot achter de geraniums terecht te komen? Niet echt… het is hartstikke slecht voor de gezondheid!

Gepensioneerd zijn is ongezond. In 2005 bleek al uit een onderzoek bij Shell dat werknemers die met 55 jaar stopten met werken, eerder overleden dan mensen die tot hun 65ste doorwerkten. Griekse wetenschappers trokken in 2007 dezelfde conclusie: gepensioneerden hadden, in vergelijking met Grieken die nog werkten, 51 procent meer kans om te sterven. Ook een recente studie in Oostenrijk wijst in deze richting: voor elk jaar dat 50-jarige mannen eerder met pensioen gaan, daalt hun verwachte levensduur met 7,5 maand.

Voor de slimmeriken die nu denken: ja logisch, mensen die later met pensioen gaan, zijn waarschijnlijk gezonder en worden sowieso ouder… Daar is in deze studies rekening mee gehouden.

Vooral in de eerste jaren na pensionering rijzen in Westerse landen de sterftecijfers de pan uit. Voor mensen die langer willen leven, zit er niets anders op dan langer aan de arbeid te blijven. Werken helpt bij het voorkomen van gezondheidsproblemen en als werkende mensen tóch ziek worden, herstellen ze sneller dan hun vroeg gepensioneerde lotgenoten. En – ook niet onbelangrijk – als je dan uiteindelijk op latere leeftijd met pensioen gaat, blijven deze voordelen van kracht.

Dit is een fragment uit de rubriek ‘5 x liever niet met pensioen’, te vinden in KIJK 10/2011. Dit nummer ligt in de winkel van 26 augustus tot en met 22 september.

Meer informatie:

Beeld: Shutterstock


Meer Artikelen