Waarom een scheutje pessimisme een goede zaak is

KIJK-redactie

11 March 2011 13:00

Duits onderzoek heeft aangetoond dat een beetje pessimisme goed kan zijn als je wilt afvallen, een baan zoekt, van een ziekte wilt genezen of op zoek bent naar een partner.

In alle onderzoeken bleek namelijk hetzelfde: positieve verwachtingen helpen je je dromen waar te maken mits je je realiseert dat dit niet vanzelf zal gaan. Mensen die beseffen dat het moeilijk zal worden, dat ze er een hoop voor moeten doen om af te vallen, beter te worden, hun droompartner aan de haak te slaan of een leuke baan te krijgen, boeken uiteindelijk betere resultaten dan mensen die denken dat het hun allemaal aan zal komen waaien. Die verliezen zich eerder in gelukzalige fantasieën en staan er niet bij stil dat het hard werken is om hun doel te bereiken.

Positieve verwachtingen zijn dus prima, maar je moet ze wel combineren met een scheutje pessimisme. Dat levert je uiteindelijk veel meer op dan het idee dat het allemaal vanzelf wel goed komt.

Dit is een fragment uit de rubriek ‘6 pluspunten van pessimisme’, te vinden in KIJK 4/2011, in de winkel van 11 maart tot en met 10 april. De tekst werd geschreven door Iris Dijkstra.

Beeld: Shutterstock


Meer Artikelen