Pijn is niet fijn – maar wel nuttig

kijkmagazine

18-10-2013 13:00:24

Je kunt het je bijna niet voorstellen: een leven zonder pijn. Toch is dat precies wat 1 op de 250.000 mensen, of 0,004 procent van de bevolking, ervaart.

Zij hebben hereditaire sensorische en autonome neuropathie (HSAN), een erfelijke zenuwaandoening waardoor ze geen pijn kunnen voelen. En hoewel dat in eerste instantie klinkt als een godsgeschenk, komt het in de realiteit dichter bij de hel. Want hoe, eh, pijnlijk pijn soms ook kan zijn, het verschijnsel heeft wel degelijk een functie.

Het beschermt je lichaam tegen beschadigingen en zorgt ervoor dat je het nooit te ver pusht. En dat is nou nét wat mensen die geen pijn kunnen voelen zo missen. Zij lopen door met een gebroken been, branden zich keer op keer aan te hete thee en merken infecties pas op in een vergevorderd stadium. Bij kinderen met deze aandoening worden de tanden vaak getrokken, omdat ze anders op hun tong kauwen alsof het een kauwgommetje is…

Dan is af en toe een waarschuwingspijnscheut nog niet zo slecht, toch?

Dit is een fragment van ‘In 5 minuten… pijn’, te vinden in KIJK 1/2013. Dit nummer ligt in de winkel van 18 oktober tot en met 14 november.

Meer informatie:

Beeld: Crystal/CC BY 2.0Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis