Robird: roofvogeldrone jaagt andere vogels weg

KIJK-redactie

10-06-2015 11:00:46

Technisch hoogstandjes van eigen bodem zijn er genoeg. In deze nieuwe rubriek elke maand een mooi voorbeeld. Deze keer: de Robirds van Clear Flight Solutions uit Enschede, die ons miljarden kunnen besparen door vogels weg te jagen.

Iedereen heeft het weleens meegemaakt: je parkeert je auto onder een boom en twee uur later zit ie helemaal onder de vogelstront. Vervelend, maar met een ritje door de wasstraat zo verholpen. Het wordt een ander verhaal als er structureel honderden of zelfs duizenden vogels voor zulke (of andere) overlast zorgen. Dit probleem wil Nico Nijenhuis, oprichter van Clear Flight Solutions, oplossen. Zijn remedie: Robirds, drones die sprekend op vliegende roofvogels lijken.

Nijenhuis stelt ze trots voor: Suzanne en Rianne, twee prachtige nepvalken, inclusief ogen, een snavel, een ge-airbrusht verendek en vleugels. Boven op de romp van glasvezel zit een kleine antenne. Die zorgt ervoor dat de Robird precies vliegt zoals de piloot op de grond met zijn bedieningspaneel doorgeeft.

Suzanne en Rianne moeten vandaag vanwege de sterke rukwinden binnen blijven. Maar normaal gesproken halen ze eenmaal in de lucht snelheden van rond de 80 kilometer per uur, al klappend met hun nepvleugels. Iedere overlast veroorzakende duif, kraai of kauw weet dan genoeg: wegwezen!

Dit is het begin van de nieuwe rubriek ‘Nedertech’ te vinden in KIJK 7/2015. Dit nummer ligt in de winkel van 11 juni tot en met 15 juli.

Tekst: Tim van Ham

Beeld: Gijs van OuwerkerkPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen