Onbemand racemonster

KIJK-redactie

22 September 2010 10:00

Hij ziet er zo onschuldig uit, maar pas op: dit is geen gewone auto. Rond deze tijd scheurt deze speciale Audi TTS Quattro naar een hoogte van 4300 meter, op racesnelheid en driftend door 156 haarspeldbochten. En dat doet hij… zonder bestuurder.

Pikes Peak. Niet een naam die je misschien meteen iets zegt. Maar voor rallyliefhebbers is de 4301 meter hoge bergrug in het Amerikaanse Colorado Springs een fenomeen. Sinds 1916 is Pikes Peak elke juni het decor voor een van de zwaarste autosportwedstrijden ter wereld: de Pikes Peak International Hill Climb, kortweg PPIHC.

De opzet is simpel: je neemt een lichte, sterke, snelle rallywagen, start onderaan de berg en racet als een dolle naar de top, 20 kilometer verderop. De snelste wint – maar dat is lang niet zo simpel als het klinkt.

Vanaf de boomgrens omhoog is de berg kaal en droog als een maanlandschap, net als de Franse Mont Ventoux. Grote delen van de route zijn hier onverhard; los zand en gravel maken de haarspeldbochten glad en verraderlijk. Het stijgingspercentage is gemiddeld 7 procent, vangrails zijn er niet en de ravijnen links en rechts van de weg zijn vaak honderden meters diep. Boven is de lucht ijl, met nauwelijks genoeg zuurstof voor mens en machine.

Door die genadeloze omgeving jakkeren de rallyhelden, stijf van de adrenaline, via de vele blinde bochten omhoog in hun race to the clouds. De eerste winnaar deed er bijna 21 minuten over. In een kleine honderd jaar is de gemiddelde snelheid verdubbeld tot zo’n 120 kilometer per uur en de tijd gehalveerd. Het record staat sinds 2007 op 10 minuten en 01,408 seconde.

Dit is het eerste gedeelte van een artikel uit KIJK 11/2010, in de winkel van 24 september tot en met 21 oktober. De tekst werd geschreven door Leonard van den Berg.

Meer informatie:

Beeld: Audi AG


Meer Artikelen