‘In 60 procent van Engelse parken wordt gedoggingd’

KIJK-redactie

02 July 2014 16:00

Ronald Giphart - verbaasd

Schrijver en KIJK-columnist Ronald Giphart over groepsseks in verschillende culturen.

En? Al nagedacht over je morele standpunt over groepsseks? Dat was immers het huiswerk van mijn vorige column. Seks in het openbaar, seks in groepen; het is tegelijkertijd een wereldwijd taboe en een eeuwenoude fascinatie. We zijn mateloos geïnteresseerd in seks met meerdere mensen.

In sommige culturen is het geaccepteerd gedrag dat twee pas getrouwden hun huwelijk inwijden in het bijzijn van hun familie, in andere culturen is het genoeg als de bewijzen hiervoor (een bebloed laken) publiekelijk worden getoond. Seksfeesten, bacchanalen en orgies zijn zo oud als de oudheid zelf. Al in de vijfde eeuw voor Christus waren er initiatiefeesten waar men ter ere van de goden massaal seksuele handelingen verrichtte, liederlijk zoop en luisterde naar luidruchtige muziek (onder de grote rivieren staat dit nog steeds bekend als carnaval).

Sinds de jaren zestig is groepsseks in het Westen – maar ook in sommige Chinese en Japanse steden – een ‘geïnstitutionaliseerd verschijnsel’. Er zijn allerlei zogenoemde paren- of swingersclubs, waar (echt-)paren in groepsverband aan elkaars plassers kunnen zitten.

Daarnaast worden er op veel plaatsen avonden georganiseerd waar een of meerdere vrouwen seks hebben met grote groepen mannen. Tijdens deze gangbangs is het niet ongebruikelijk dat één enkele vrouw door tientallen mannen wordt gepenetreerd.

Uit Japan waaide het verschijnsel ‘bukake’ over, waarbij zoveel mogelijk mannen ejaculeren over één vrouw (of in homoseksuele kringen over één man), een bezigheid die ook wel silver shower wordt genoemd.

Een uit Engeland afkomstig fenomeen is het zogeheten dogging (in de wetenschap gerapporteerd in 2003), waarbij vrouwen op parkeerplaatsen seks hebben terwijl ‘mannen die hun hond uitlaten’ toekijken ‘als hondjes naar een stuk vlees’. In veel gevallen zijn de vrouwen niet te beroerd om toekijkers ook even behulpzaam naar hun hoogtepunt te brengen.

Inmiddels is dogging een wereldwijde tijdsbesteding (van Brazilië en Amerika tot Nederland), maar Engeland blijft de kroon spannen. Een onderzoeker berekende dat er in 60 procent van de Engelse parken weleens wordt gedoggingd (om maar eens een mooi Nederlandse woord te introduceren).

Dit gedrag van recreational non-monagomy lijkt door alle media-aandacht – denk aan de vele artikelen in de bladen over ‘trio’s’ en ‘swingers’ – en publieke fascinatie een wijdverspreid gedrag, maar dat is wellicht wat overdreven. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat slechts 1 procent van de vrouwen het idee van groepsseks voor zichzelf aantrekkelijk vindt, tegen 13 procent van de mannen.

Hoewel ‘seks met meerdere mensen’ in het dagelijks leven dus een marginale rol speelt, is groepsseks in de pornografie wel degelijk een belangrijk thema. Daarover volgende keer meer (en niets houdt je tegen deze keer zelf het huiswerk te bedenken).

Ronald Giphart staat met zijn column in elk nummer van KIJK. Deze tekst werd eerder gepubliceerd in KIJK 3/2014.

Beeld: Studio 5982


Meer Artikelen