Roodharigendag: sterven roodharigen echt uit?

KIJK-redactie

30 August 2013 09:00

Roodharig tweeling

Zondag 1 september is het Roodharigendag. Klopt het dat deze haarkleur op een gegeven moment zal uitsterven?

Mensen met rode lokken worden nogal eens gepest met hun haarkleur. Misschien niet lang meer, want roodharigheid sterft uit, zo willen de geruchten. Er vindt zelfs elk jaar een Roodharigendag plaats, inclusief recordpoging om zoveel mogelijk individuen van de ‘bedreigde soort’ op de foto te zetten.

Maar kloppen die geruchten wel? Door immigratie lopen in Noord-Europa inderdaad steeds minder roodharigen rond. Maar als we even in de genetica van haarkleur duiken, blijkt dat er nog zat mensen zijn die de eigenschap kunnen doorgeven aan hun kinderen.

Tot nu toe is er één gen in twee vormen (allelen) bekend dat kan zorgen voor een rode tint (het ‘rood allel’) of een niet-rode tint (het ‘niet-rood allel’). Je krijgt rood haar als je van beide ouders het ‘rood allel’ hebt gekregen. Wie een rood en een niet-rood allel erft, heeft zelf weliswaar geen rood haar, maar kan het ‘rood allel’ wel doorgeven aan zijn of haar kind. Echt uitsterven zullen gingers dus voorlopig niet.

Dit is een fragment van de rubriek ‘In 5 minuten…. haar’, te vinden in KIJK 10/2013. Dit nummer ligt in de winkel van 23 augustus tot en met 19 september.

Tekst: Christa Broekhuizen

Beeld: Eddy Van 3000/CC BY-SA 2.0


Meer Artikelen