Wat als… slavernij niet was afgeschaft?

KIJK-redactie

02 September 2014 11:00

We vinden de wereld waarin we leven volstrekt vanzelfsprekend. Maar vul één feit anders in, en hij ziet er plots volkomen anders uit. In deze serie kleuren we elke aflevering zo’n ‘wat als…’-scenario in. Deze keer: Wat als de slavernij niet was afgeschaft?

Bericht aan alle medewerkers,

Gisteren vernamen wij dat sommigen van jullie klachten hebben over de huisvesting. Wij herinneren jullie eraan dat het personeelsdorp een extra luxe is die wij als eigenaren van dit schitterende bedrijf aan onze medewerkers aanbieden. Niet alleen ontvangen jullie dagelijks voedsel, maar jullie krijgen óók een woning én de mogelijkheid om daar met jullie gezinnen te vertoeven. Wij benadrukken dat geen van jullie voorvaderen ooit zo’n weelde heeft gekend. Dankbaarheid zou dan ook meer op zijn plaats zijn dan commentaar.

Precies daarom willen wij nogmaals duidelijk maken dat niemand toestemming heeft om het personeelsdorp te verlaten na de avondklok. De afspraak is helder: jullie blijven in jullie dorp, wij blijven in het onze – dat is voor iedereen beter. Laat het helder zijn dat dit de laatste waarschuwing is. De volgende die buiten wordt gespot, krijgt tien zweepslagen – ten overstaan van alle medewerkers. Zorg dat het niet nodig is: wij houden ons aan de wet, en verwachten hetzelfde van jullie.

– De directie.

Stel je eens voor dat je nooit-nooit-nooit iets in het huishouden hoeft te doen. En beeld je eens in dat je nimmer-nimmer-nimmer vervelende klusjes moet opknappen. En veronderstel eens dat je never-never-never écht hard zult hoeven werken. Met andere woorden: stel je eens een wereld voor waarin alle nare karweitjes voor jou worden gedaan, door slaven. Je woning wordt gepoetst, je voedsel wordt geteeld en bereid, je kinderen worden verzorgd, je kleding wordt klaargelegd, je KIJK wordt voorgelezen. Een samenleving waarin je handen altijd in je mouwen blijven, omdat alles voor je wordt gedaan. Het had zomaar kunnen bestaan…

Dit is het begin van een artikel te vinden in KIJK 11/2014. Dit nummer ligt in de winkel van 18 september tot en met 15 oktober.

Meer informatie:

Tekst: Rik Peters


Meer Artikelen