Voetbalstadion met ingebouwde volkstuin

KIJK-redactie

24 October 2010 16:00

Begin december beslist de FIFA waar over acht jaar het WK voetbal plaatsvindt. Nederland en België hebben zich samen kandidaat gesteld voor de organisatie van het toernooi. Faciliteiten van absolute topkwaliteit vergroten onze kansen natuurlijk enorm. Dus als dit stadion nog even gauw in het ‘bidbook’ wordt opgenomen…

Dit architectonische hoogstandje, dat het nieuwe onderkomen van de Chinese voetbalclub Dalian Shide moet worden, is door zijn ontwerpers heel toepasselijk het Garden Stadium gedoopt. Een voor de hand liggende benaming voor een voetbaltempel waarvan de buitenkant met planten bekleed is. Door deze begroeiing verandert het stadion niet alleen ieder seizoen van kleur, het is ook goed voor het milieu. De architecten beweren althans dat de planten een isolerende laag vormen en zelfs luchtvervuiling tegengaan.

Aan de binnenzijde van het Garden Stadium hangen gigantische led-lampen, die door windturbines en zonnepanelen van stroom worden voorzien. Ook deze kant verandert constant van kleur, al gebeurt dat onafhankelijk van de seizoenen. De witte panelen boven het veld kunnen vanaf de grond versteld worden en moeten het publiek (maximaal 40.000 mensen) tegen regen en zon beschermen.

De korte zijden zijn bewust open gehouden, zodat de toeschouwers tijdens een saaie wedstrijd tenminste uitzicht op de omgeving hebben. Voorwaarde is dan wel dat je zo’n prachtig ‘natuurstadion’ niet op een ongezellig industrieterrein neerzet.

Meer futuristische voetbalstadions vind je in KIJK 12/2010, in de winkel van 22 oktober tot en met 18 november.


Meer Artikelen