Stemwoordenboek Amerikaanse verkiezingen

KIJK-redactie

2012-09-26 09:00:48

Op 6 november kiezen de Amerikanen hun nieuwe president. Alles wat je altijd al had willen weten over absentee ballots, Motor Voter en de vloek van Tecumseh.

  • Absentee ballots: stembiljetten voor de miljoenen Amerikanen buiten de VS.
  • Caucus: voorverkiezing binnen een partij van een presidentskandidaat.
  • Most Royal Candidate Theory: theorie die stelt dat altijd de kandidaat wint die de kortste bloedlijn naar een nobele (lees: Europese) voorvader heeft.
  • Motor Voter: wet die in 1993 stemregistratie koppelde aan de aanvraag van een rijbewijs, waardoor veel meer Amerikanen hun stem konden uitbrengen.
  • Primary: voorverkiezing in een staat van een presidentskandidaat. Wordt door sommige staten naast, en door andere in plaats van een caucus (zie boven) gebruikt.
  • Swing States: staten waarin de uitslag van een (voor)verkiezing niet bij voorbaat vaststaan en die daarom een belangrijk doelwit zijn voor campagnes van de kandidaten.
  • Tecumseh’s Curse: vloek, naar verluidt in 1812 uitgesproken door een Shawnee-sjamaan: presidenten gekozen in een jaar deelbaar door twintig zullen hun termijn niet overleven. Ronald Reagan brak de ban, al scheelde het niet veel. Ook George W. Bush overleefde zijn ‘Tecumseh-aanslag’.

Dit is een fragment van de rubriek ‘In 5 minuten… een president kiezen’, te vinden in KIJK 10/2012. Dit nummer lag in de winkel van 24 augustus tot en met 20 september.

Tekst: Mark van den Tempel

Beeld: Matt H. Wade/CC BY-SA 3.0


Meer Artikelen

tijdelijk Gratis verzending

We begrijpen dat je niet staat te springen om nu naar de supermarkt te gaan om een exemplaar van KIJK uit de schappen te grissen. Bestel onze edities online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten.