Terroristische logo’s: slang en bijl van ETA

KIJK-redactie

08-01-2015 13:00:44

Net als elke andere organisatie die aan de weg wil timmeren, kan ook een terreurbeweging niet zonder sterk beeldmerk. Zo heeft ook de ETA een kenmerkend logo. 

ETA staat voor Euskadi Ta Askatasuna: Baskenland en Vrijheid. Sinds 1959 streeft deze organisatie naar een onafhankelijke staat voor de Basken in Noord-Spanje en Zuidwest-Frankrijk. Eerst gebeurde dat met vreedzame middelen, vanaf 1968 ook met geweld. Zo werd in december 1973 de beoogde opvolger van de toenmalige dictator Francisco Franco in het centrum van Madrid opgeblazen.

eta_logo 2Maar toen Spanje een paar jaar later verrassend snel in een democratie veranderde, bleef de ETA bomaanslagen plegen en mensen doodschieten. Het geweld heeft de afgelopen decennia tot ruim achthonderd dodelijke slachtoffers en duizenden gewonden geleid.

Met dat camouflagepatroon en die bijl maakt het ETA-logo een onmiskenbaar krijgshaftige indruk. De slang is een oud symbool voor wijsheid en vertegenwoordigt hier de politieke vleugel van de ETA, die echter in 2013 werd ontbonden. Daarmee is ook de leus Bietan jarrai(Baskisch voor ‘We gaan door met beide’; de gewapende en de ongewapende strijd dus) achterhaald. Hoog tijd voor een nieuw ontwerp.

Dit is slechts een van de vele terroristische logo’s. Vijf andere logo’s met tekst en uitleg vind je in KIJK 2/2015. Deze editie ligt in de winkel van 15 januari tot en met 18 februari.

Meer informatie:

Tekst: Leo PolakPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis