Wat als… we vakantie afschaffen?

Marysa van den Berg

21 July 2014 09:00

We vinden de wereld waarin we leven volstrekt vanzelfsprekend. Maar vul één feit anders in, en hij ziet er plots volkomen anders uit. In deze serie kleuren we elke aflevering zo’n ‘wat als…’-scenario in. Deze keer: Wat als we vakantie afschaffen? 

“Goedenavond, dit is het journaal in vogelvlucht. De geruchten zongen al langer rond, maar de kogel is definitief door de kerk; Air France-KLM is deze ochtend failliet verklaard. Dat betekent dat de ruim 100.000 werknemers per direct op straat komen te staan. De luchtvaartmaatschappij is het zoveelste bedrijf dat sinds de invoering van de vakantie-no-go-regeling over de kop gaat. Ondertussen gaan de massale demonstraties in de voormalige populaire vakantielanden Frankrijk, Spanje, Italië en Turkije gewoon door. Daarbij zijn vandaag bloedige gevechten uitgebroken tussen actievoerders en politie. De demonstranten zijn boos omdat er nog steeds geen oplossing is gevonden voor de gigantische werkloosheid die de landen tergt…”

Linda zet met een zucht de tv uit. Tegenwoordig is er alleen maar ellende te zien op het journaal. De wereldregeringen bedoelden het waarschijnlijk goed; het afschaffen van vakantiedagen. Het zou hét ultieme wapen zijn in de strijd tegen de crisis en de uit de hand gelopen klimaatverandering. En inderdaad; we zijn langer gaan werken en de uitstoot van broeikasgassen is behoorlijk teruggelopen. Maar dit betekent wel dat Linda’s man met een burn-out thuis zit, zodat zijzelf nu twee keer zo hard moet werken om rond te komen, vooral sinds het tarief voor de zorgverzekering torenhoog is geworden. 

En dan te bedenken dat ze vóór het afschaffen van de vakantie jarenlang hadden gespaard voor een vierweekse trektocht door Azië. Ze had haar kinderen graag kennis laten maken met de vele culturen in de wereld. Maar helaas, die plannen konden de prullenbak in.

Misschien heb je al een heerlijke vakantie achter de rug of staat er nog een op de planning. Jij bent lang niet de enige. Ruim een half miljard mensen gaat jaarlijks op vakantie. Heerlijk ter ontspanning, om nieuwe ervaringen op te doen, om uit de ‘dagelijkse sleur’ te zijn en om tijd met familie en vrienden door te brengen. Wat als dit ons allemaal plotsklaps wordt afgenomen? Dat we ineens geen vrije dagen meer hebben en dus niet meer op vakantie kunnen?

Hoewel de kans klein is, zou het zomaar kunnen. Bijvoorbeeld om de economie een boost te geven, want wie niet op vakantie gaat, zal meer werken. Of om het klimaat te sparen, want vakantiegangers zorgen voor nogal wat extra uitstoot van koolstofdioxide. Maar hoeveel is daar van waar? Zijn we echt wel zo goed af met een vakantieloze wereld?

Dit is het begin van een artikel te vinden in KIJK 9/2014. Dit nummer ligt in de winkel van 24 juli tot en met 20 augustus.

Meer informatie:

Beeld: 123rf/Lesley Kooman


Meer Artikelen