De gevolgen van verdwijnende eilanden

KIJK-redactie

07 September 2013 16:00

De opwarming van de aarde leidt onder andere tot het stijgen van de zeespiegel. Diverse palmenstrandeilanden lopen daardoor gevaar om in de komende decennia onder water te verdwijnen. Een ramp voor de plaatselijke bevolking – die ook internationaal grote gevolgen kan hebben.

De Maldiven, de Solomoneilanden, Kiribati en Tuvalu zijn stuk voor stuk het paradijs op aarde, compleet met uitgestrekte witte stranden en palmbomen. Maar de toekomst van deze laaggelegen archipels is onzeker nu de zeespiegel steeds verder stijgt.

Vooral de bevolking van Tuvalu, een eilandengroep halverwege Australië en Hawaii, wordt dagelijks herinnerd aan het feit dat de zee het land ooit zal verzwelgen. Tuvala is het ‘laagste’ land ter wereld: het grootste gedeelte van de archipel ligt maar een meter boven de zeespiegel en de hoogste ‘heuvel’ is slechts 4 meter hoog. Het water vreet aan alle kanten land weg, de kustlijn trekt zich terug en de binnenlanden staan regelmatig blank. In het meest rampzalige scenario kan zelfs de hele staat verdwijnen.

Naast allerlei humanitaire gevolgen zal dat internationale consequenties hebben. Want als een eiland verdwijnt, gaan ook de rechten op de omliggende zee ten onder – bijvoorbeeld die op eventuele olie- of gasvoorraden. Verder veranderen dan de regels voor de internationale scheepvaart en heeft de bevolking van het verzonken eiland geen monopolie meer op de visvangst ter plekke.

Dit is het begin van een artikel, te vinden in KIJK 11/2013. Dit nummer ligt in de winkel van 20 september tot en met 17 oktober.

Meer informatie:

Tekst: Anneroos van Hardeveld


Meer Artikelen