Drugsgebruik tijdens Vietnamoorlog had weinig gevolgen

KIJK-redactie

17 November 2010 13:00

Amerikaanse soldaten waren in Vietnam massaal aan de marihuana, heroïne en opium. Anders dan werd gedacht, had dat geen grote gevolgen voor militairen die huiswaarts gingen.

In 1974 becijferden onderzoekers dat de helft van de Amerikaanse militairen in Vietnam drugs gebruikte. 20 procent voelde zich mentaal of fysiek verslaafd. Een jaar na thuiskomst gebruikte nog hooguit 10 procent drugs en voelde maar 1 procent zich verslaafd.

Volgens Charles O’Brien van de Universiteit van Pennsylvania, zelf arts tijdens de Vietnamoorlog, heeft dit alles te maken met zogenaamde cues. Verslaving is volgens hem een soort herinnering, die terugkomt door specifieke gebeurtenissen of aanleidingen. Omdat de oorlog in Vietnam zo anders was dan het dagelijks leven in de States, ontbraken deze cues en bleven de veteranen grotendeels af van de drugs.

Dit is een fragment van de rubriek ‘In vijf minuten…Vietnamoorlog ’, geschreven door Sander Koenen en te vinden in KIJK 13/2010. Dit nummer ligt in de winkel van 19 november tot en met 16 december.

Beeld: AFP/ANP


Meer Artikelen