Vijf quotes die Einstein nooit heeft uitgesproken

KIJK-redactie

23 March 2015 09:00

Er zwerven heel wat quotes rond die aan Einstein zijn toegeschreven, maar die hij nooit heeft uitgesproken. Hier vijf voorbeelden.

Hoe meer mooie citaten je tijdens je leven hebt gezegd, hoe meer er later aan je worden toegeschreven. De geniale, gevatte en onconventionele Abert Einstein (1879-1955) moet wel zo’n beetje de koning van het ‘onvrijwillige citaat’ zijn. Vijf beroemde uitspraken die hij nooit heeft gedaan.

“Als de bij van de aardbodem verdwijnt, heeft de mens nog maar vier jaar te leven.”

Einstein had van veel dingen verstand, maar hij was geen bijenexpert. De Belgische schrijver Maurice Maeterlinck blijkbaar wel. Hij zei dit in 1901.

“Het is pijnlijk duidelijk geworden dat onze technologie onze menselijkheid heeft overtroffen”

Dit citaat duikt pas op in 1995, veertig jaar na Einsteins dood, in de film Powder van Victor Salva. Hierin schrijft een personage het citaat aan Einstein toe.

“Ik weet niet met welke wapens de Derde Wereldoorlog zal worden uitgevochten, maar de Vierde Wereldoorlog zal met stenen en speren worden uitgevochten.”

Vaak toegeschreven aan de pacifist Einstein. Maar volgens de Amerikaanse journalist Joseph Laitin sprak een anonieme luitenant deze onheilspellende woorden in 1946 tijdens een kernproef in de Stille Oceaan.

“Waanzin is steeds opnieuw hetzelfde doen, en dan verschillende uitkomsten verwachten”

Wikiquote meldt dat de vroegste versie van deze uitspraak te vinden is in een publicatie van de zelfhelpgroep Narcotics Anonymous uit 1981; ruim na Einsteins dood dus.

“Slechts twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke stupiditeit.”

In 1946 schreef de psychiater Fritz Perls over zijn herinneringen en stelde daarbij dat dit citaat afkomstig was van “een beroemde astronoom”. In latere boeken legde hij Einstein deze gedachte in de mond.

Dit is een fragment van een artikel te vinden in KIJK 4/2015. Dit nummer ligt in de winkel tot en met 22 april en is hier online te bestellen.

Meer informatie:

Tekst: Bruno van Wayenburg

Beeld: NASA, SPL/ANP, Marco Lap


Meer Artikelen