Visualisatie als trainingstechniek

KIJK-redactie

13 June 2014 11:00

Er is een nieuw fenomeen in de sportwereld: visualisatie. Door geconcentreerd aan bepaalde bewegingen te denken, zou je ze tijdens een wedstrijd beter kunnen uitvoeren. Zelfs mensen met een ernstige lichamelijke beperking lijken baat bij deze techniek te hebben.

Steeds vaker zie je bij sportwedstrijden mensen zich mentaal voorbereiden. Skiërs, bobsleeërs en ook voetballers die vlak voor het moment suprême volledig gefocust zijn en de komende prestatie stap voor stap in hun hoofd afspelen. Turnkampioen Epke Zonderland doet het bijvoorbeeld, en met hem vele topsporters, onder wie de onlangs gestopte schaatser Mark Tuitert.

Ook voetbaltrainer Louis van Gaal maakt er graag gebruik van. ‘Imagineren’ noemt hij het. Anderen hebben het over ‘verbeelden’ of ‘mentaal representeren’. Maar eigenlijk komt het allemaal op hetzelfde neer: het levendig inbeelden van bewegingen om je hersenen 
te prikkelen. Hierdoor zou uiteindelijk het werkelijke bewegen moeten verbeteren. Maar hoe werkt dat visualiseren dan precies? En helpt mentale training echt?

Dit is het begin van een artikel te vinden in KIJK 8/2014. Dit nummer ligt in de winkel van 26 juni tot en met 23 juli.

Meer informatie:

Tekst: Tom Gerrits

Beeld: EPA/ANP


Meer Artikelen