Wat als er voedselpillen zouden zijn?

Marysa van den Berg

06 March 2013 09:00

We vinden de wereld waarin we leven volstrekt vanzelfsprekend. Maar vul één feit anders in, en hij ziet er plots volkomen anders uit. In deze serie kleuren we elke aflevering zo’n ‘wat als…’-scenario in. Deze keer: stel dat we al onze benodigde voedingsstoffen in pillen zouden kunnen stoppen. Wat voor gevolgen zou dat hebben?

Op zomaar een ochtend in het jaar 2037 stapt Leon geeuwend uit zijn bed. Hij loopt de trap af en ziet dat zijn vrouw al op is en de kinderen klaar zijn om naar school te gaan. “Vergeet jullie lunchpillen niet”, roept zijn vrouw zijn dochter en zoon na, en ze geeft hen ieder een rolletje regenboogkleurige tabletten. Nadat hij en zijn vrouw de kinderen gedag hebben gezegd, opent Leon een van de keukenkastjes. De verpakkingen met rollen bruine, rode, blauwe, gele en regenboogkleurige pillen staan huizenhoog opgestapeld. Leon pakt een rolletje met rode tabletten; vandaag heeft hij zin in jamsmaak. Nostalgisch denkt hij terug aan de tijd dat hij als kleine jongen als ontbijt altijd twee beschuitjes met aardbeienjam kreeg van zijn moeder.

Dat veranderde allemaal toen de voedselpil vijftien jaar geleden zijn intrede deed. En dat heeft veel goeds gebracht in de wereld. Zo is het probleem van overgewicht aardig de kop ingedrukt. Ook is de eeuwigdurende voedselstrijd in de Derde Wereld eindelijk opgelost. We hebben er wel heel wat voor moeten opofferen: de voedselindustrie is ingestort en de horeca heeft flinke klappen gekregen. Ook onze lichamen moesten er even aan wennen. Maar inmiddels is bijna iedereen over op de eetpil. En de laatsten die nu nog tegen zijn, zullen ook snel inzien dat dit het beste is voor het welzijn van de mensheid. Toch?

Een voedselpil die in onze dagelijkse behoefte aan voedingstoffen voorziet: het zou zomaar kunnen. Sterker nog, waarom is die er eigenlijk nog niet? In 1899 zag Mary Elizabeth Lease, een vrouwenrechtenactiviste, een toekomst voor zich waarin vrouwen niet meer hoefden te zwoegen in de keuken. ’s Avonds hoefden zij hun man en gezin alleen maar synthetisch voedsel voor te zetten bij het avondeten. In de decennia daarna was vrijwel iedereen ervan overtuigd dat we tegen het einde van de twintigste eeuw op pillen, repen of plakken zouden leven. Dé oplossing voor een overbevolkte aarde – en handig tijdens interstellaire ruimtevluchten.

Dit is het eerste gedeelte van een artikel uit KIJK 4/2013. Dit nummer ligt in de winkel van 8 maart tot en met 4 april.


Meer Artikelen