Een boterham meer of minder

KIJK-redactie

08 November 2010 13:00

Ruim 1 miljard mensen op aarde lijden honger. Tegelijkertijd eten we in het Westen veel te veel en verspillen we gigantische hoeveelheden voedsel. Waar ligt de kiem van dit probleem? En wat kunnen we eraan doen?

In zijn boek Waste beschrijft de Britse schrijver en historicus Tristram Stuart op aanstekelijke wijze hoe hij jarenlang van het vuilnis van supermarkten heeft geleefd. Hij was niet arm, hij had een huis, maar toch stond hij daar elke dag tussen de zwervers voedsel te zoeken.

Waarom? Omdat er zoveel perfect voedsel wordt weggegooid, dat hij het zonde vond om het te laten liggen – en het was nog gratis ook. Zo worden er in Groot-Brittannië bijvoorbeeld jaarlijks 1,6 miljard appels en 2,6 miljard boterhammen weggegooid. De totale jaarlijkse waarde aan verspild voedsel is daar per huishouden zo’n 475 euro.

In Nederland zijn we ook aardig bezig: er wordt door consumenten elk jaar voor 2 miljard euro in de vuilnisbak gekieperd, ongeveer 273 euro per huishouden. Daarnaast zorgt het Nederlandse bedrijfsleven voor nog eens 2 miljard aan verspild voedsel per jaar.

Dit is het eerste gedeelte van een artikel uit KIJK 13/2010, in de winkel van 19 november tot en met 16 december. De tekst werd geschreven door Stephan van Duin.

Meer informatie:

Beeld: AFP/ANP


Meer Artikelen