Vrouwen als frontsoldaten: geschikt of niet?

KIJK-redactie

15 March 2014 16:00

Vechtende vrouwen

Ze zijn minder sterk en ze hebben borsten, dingen die in de weg zitten en afleiden. En zo zijn er meer argumenten tegen vrouwen als frontsoldaat. Maar ook argumenten vóór. In Amerika mogen vrouwen sinds kort zelfs alle gevechtstaken uitvoeren. Hoe wijs is dat besluit?

Elf jaar geleden arriveerde de Amerikaanse generaal Martin Dempsey in Irak als nieuwe bevelhebber van de Eerste Pantserdivisie. Enkele dagen later stapte hij in een Humvee en stelde zichzelf voor aan de bemanning van het voertuig. Van de boordschutter kon hij alleen de benen zien. Hij gaf ze een joviale klap en vroeg: “En hoe heet jij?” “Amanda”, luidde het antwoord. Oké, dacht Dempsey, dus een divisiecommandant wordt tegenwoordig beschermd door een vrouw. En hij besefte dat er in het Amerikaanse leger echt andere tijden waren aangebroken.

Vorig jaar zat Dempsey, nu in zijn functie van hoogste Amerikaanse militair, naast Leon Panetta, de toenmalige minister van Defensie. Panetta maakte bekend dat vrouwen voortaan in principe alle gevechtstaken uit mogen voeren en zei: “Ik geloof dat het in onze democratie de verantwoordelijkheid van iedere burger is om de natie te verdedigen. En iedere burger die aan de vereisten voor de dienst voldoet, moet die kans krijgen.” Met het besluit komen 230.000 posten in het Amerikaanse leger binnen het bereik van vrouwen.

Anno 2014 is het natuurlijk normaal dat 50 procent van de bevolking niet langer wordt uitgesloten van het uitoefenen van een beroep, inclusief dat van frontsoldaat. Maar er zijn heel wat mensen die dat laatste een volledig verkeerde ontwikkeling vinden. Vrouwen hóren niet te vechten, zeggen ze, en zijn er ook niet geschikt voor. Bovendien zullen ze het leger verzwakken. Met welke argumenten wordt dat standpunt onderbouwd? En slaan die ergens op?

Dit is het begin van een artikel te vinden in KIJK 5/2014. Dit nummer ligt in de winkel van 4 tot en met 30 april.

Meer informatie:

Tekst: Leo Polak

Beeld: 2013 Getty Images


Meer Artikelen