Vier vuurwapenrecords

André Kesseler

04 March 2014 11:00

Smith & Wesson 500 Magnum revolver

Wat is het krachtigste pistool ter wereld? Welke sniper trof zijn doel over de grootste afstand? En welk vuurwapen verkocht het best? Vier records uit de wereld van de vuurwapens.

Hardst: ten tijde van de film Dirty Harry (1971) was het krachtigste pistool de .44 Magnum (“would blow your head clean off”), met een snelheid van 404 meter per seconde. Inmiddels is de recordhouder de Smith & Wesson 500, die een kogel met 632 meter per seconde uit de loop jaagt.

Verst: de grootste schietafstand ooit staat op naam van de Britse sniper Craig Harrison. Hij schoot in november 2009 in Afghanistan op een afstand van maar liefst 2,48 kilometer twee machine­geweerschutters neer.

Meest: met meer dan 75 miljoen verkochte exemplaren en honderdduizenden namaaktypes is de AK-47 de onbetwiste bestseller.

Meest (2): Metal Storm ontwikkelt wapens waarbij de kogels met behulp van elektronische ontsteking worden afgevuurd. Een prototype met 36 lopen haalde zo een vuursnelheid van 1 miljoen projectielen per minuut.

Meer over vuurwapens vind je in de rubriek ‘In 5 minuten… vuurwapens’, te vinden in KIJK 4/2014. Dit nummer ligt in de winkel van 6 maart tot en met 3 april.

Rectificatie:

  • Onder het kopje ‘Wapenfeiten’, pagina 25, staat dat de Chinezen in 1365 voor Christus een handkanon gebruikten. Hier had uiteraard ná Christus moeten staan.

Meer informatie:

Beeld: Smith & Wesson


Meer Artikelen