Wanneer was het eerste luchtbombardement?

Naomi Vreeburg

27-04-2015 09:00:52

Luchtbombardementen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken bij oorlogen. Maar wanneer was het eerste bombardement?

Strikt genomen vond dat plaats in juli 1849, toen de Oostenrijkers onbemande luchtballonnen (een soort oer-drones) gebruikten om springladingen boven het door hen belegerde Venetië te positioneren. Vermoedelijk hadden de explosieven een tijdontsteking.

Het eerste bombardement met een echt vliegtuig werd op 1 november 1911 uitgevoerd door de Italiaan Giulio Gavotti. Dat gebeurde aan het Libische front tijdens de Italiaans-Turkse Oorlog (1911-1912). Maar Gavotti mikte simpelweg vanuit zijn cockpit vier granaatjes van 2 kilo op een vijandelijk kampement.

Small Bomb for FighterDe vliegtuigbom zoals wij die kennen, verscheen in de Eerste Balkanoorlog (1912-1913). Het doelwit was opnieuw Turks: een station bij de stad Edirne. De bommen werden afgeworpen door de Bulgaar Prodan Tarakchiev, waarnemer in het verkenningsvliegtuig van piloot Radul Milkov. De datum: 16 oktober 1912.

Tarakchiev gooide twee artilleriegranaten die zijn bevelhebber, kapitein Simeon Petrov, van een aangepaste detonator en stabiliserende staartvinnen had laten voorzien. De projectielen wogen zo’n 6 kilo en konden een krater met een middellijn van 5 meter slaan. Petrovs uitvinding werd door de Bulgaren al vrij snel doorgeschoven naar Duitsland, hun latere bondgenoot in de Eerste Wereldoorlog. 16 oktober is in Bulgarije nog steeds Nationale Luchtmachtdag.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl!

Deze vraag vind je wellicht ook leuk.

Tekst: Leo Polak

Beeld: Hollandse HoogtePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar