Vlakspoeltoilet bestond 2000 jaar geleden al

KIJK-redactie

12-11-2012 13:00:14

wc

Uit diverse opgravingen blijkt dat sanitaire voorzieningen van alle tijden zijn.

Tijdens de Indusbeschaving (3250-2750 v.Chr.) bouwde men uitstekende afwateringssystemen. In de prehistorische stad Mohenjo-Daro, in het huidige Noordoost-Pakistan, werd een kamer met twee latrines aangetroffen die waarschijnlijk onderdeel was van een paleis.

Verder had het Minoïsche (3500-1375 v.Chr.) paleis van Knossos op Kreta 2000 jaar geleden een urinoir dat lijkt op ons hedendaagse vlakspoeltoilet: de pot met een plateau waarop de boodschap belandt. Dit knappe staaltje techniek was bovendien voorzien van een houten zitting en een reservoir voor stromend water.

De beter bedeelden in de oudheid waren daarmee hun tijd ver vooruit, want de ontwikkeling van deze ‘moderne’ wc’s zou daarna eeuwenlang zo goed als stilstaan.

Dit is een fragment van de rubriek ‘In 5 minuten… wc’s’, te vinden in KIJK 13/2012. Dit nummer ligt in de winkel van 16 november tot en met 13 december.

Meer informatie:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Tekst: Stef MeijersPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar