Hoe gaat het eraan toe in een weefselbank?

kijkmagazine

08-01-2012 16:00:47

Huidbank

Plastic zakken gevuld met mensenhuid en potjes vol rondbungelende hoornvliezen. Voor de meesten beelden die thuishoren in een horrorfilm, maar dagelijkse kost voor medewerkers van huid- en hoornvliesbanken. Verslaggever Anne Loyen vertrouwde op haar sterke maag en ging op reportage.

Van buitenaf lijkt de huidbank (Euro Skin Bank) in Beverwijk een heel gewoon gebouw. En ook bij binnenkomst heb je niet direct het idee dat je in een opslagplaats voor huid bent beland. Tot je in de coffeecorner komt. Vanuit daar heb je namelijk direct zicht op de ruimte waar de binnengekomen donorhuid wordt bewerkt.

Ger Kropman, hoofd van de huidbank, vertelt dat die keuze achteraf gezien misschien niet de beste was. Niet, zoals je zou denken, omdat het niet zo’n smakelijk gezicht is tijdens de lunchpauze, maar omdat de medewerkers die aan het werk zijn, zich een beetje bekeken voelen. En daarmee wordt in één klap duidelijk: stroken menselijke huid, dat is hier bij de huidbank de normaalste zaak van de wereld.

De huidbank is een van de vijf weefselbanken in Nederland. Verder zijn er hoornvliesbanken in Beverwijk en Rotterdam, is er een hartkleppenbank in Rotterdam en een botbank in Leiden. Weefsels worden, net als organen, na overlijden gedoneerd als de overledene of zijn nabestaanden daar toestemming voor geven.

Er zijn echter ook verschillen. Zo is orgaandonatie alleen mogelijk als er nog een bloedcirculatie is (wat in de praktijk betekent dat je alleen kunt doneren als je bent overleden op de Intensive Care), terwijl het voor weefsels niet uitmaakt waar de donor is overleden. En weefsels kunnen tot 24 uur na overlijden worden uitgenomen, in tegenstelling tot organen, waarbij dat zo snel mogelijk moet gebeuren. Bovendien kunnen weefsels worden bewaard. Hoornvlies is tot vier weken goed, de andere weefsels zijn zelfs houdbaar tot twee jaar na donatie. En daar komen de weefselbanken om de hoek kijken.

Dit is het begin van een artikel uit KIJK 2/2012, in de winkel van 13 januari tot en met 9 februari.

Meer informatie:

Beeld: Euro Skin BankPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen