‘Onbestuurd’ voertuig straks op Nederlandse weg

KIJK-redactie

19-10-2015 16:00:55

Nederland heeft een wereldprimeur: tussen Ede en Wageningen rijdt vanaf 30 november een volledig zelfrijdend busje dat zich vlekkeloos door het verkeer kan bewegen – zonder backup-chauffeur of ‘noodstuur’. Dat is zelfs in onvervalste autolanden als de VS en Duitsland nog nooit vertoond.

De zelfrijdende auto is al even uit het lab aan het ontsnappen. Zie de Google Self-Driving Car, die al enkele jaren op de openbare weg mag. Verrassend genoeg is de opdrachtgever van de nieuwe test echter geen gigant als Google, Tesla of BMW, maar de Provincie Gelderland. Die geeft 3,4 miljoen uit om een geautomatiseerd voertuig te laten maken en kennis op te doen met zelfstandig rijden. Een fooi in vergelijking met de bedragen die internationale bedrijven in zelfrijdende auto’s investeren.

Toch hebben we het hier over een primeur: de wagen heeft namelijk geen stuurwiel en geen back-up chauffeur. De Verenigde Staten, Duitsland en andere grote autolanden hebben daarmee het nakijken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dit is het begin van een artikel, te vinden in KIJK 11/2015. Deze editie ligt in de winkel vanaf 22 oktober tot en met 18 november.

Meer informatie:

Tekst: Johan Hardeman

Beeld: Alain HerzogPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen