‘Wij zijn er trots op’

KIJK-redactie

12-06-2015 11:00:41

KIJK-hoofdredacteur Inge Fraters over onze gloednieuwe KIJK waar we – zoals de titel al zegt – apetrots op zijn.

Dit wordt een beetje ‘wij van WC-EEND adviseren WC-EEND’. Ik ga het namelijk hebben over deze hagelnieuwe KIJK – en wat daar beter aan is. Leuker. Mooier. Nee, dat kunnen we niet wetenschappelijk onderbouwen. En ja, dat is dus hartstikke subjectief. Al hebben we wél onderzoek gedaan – met dank aan maar liefst 5500 nieuwsbriefabonnees die onze uitgebreide vragenlijst invulden. KIJK-lezer Fred en Joeri en lezer in spe Marieke hebben zelfs een hele dag met ons meegedacht, in een spacy vergaderzaal met de illustere naam Round Control.

Een belangrijke les die wij leerden: KIJK bestaat, is springlevend, omdat wetenschap en technologie zo waanzinnig tof zijn om over te lezen. Er zijn zoveel nieuwe ontwikkelingen, zoveel nieuwe inzichten! Wetenschappers zijn de helden van vandaag. Niet dat wij daar als redactie ook maar één milliseconde aan twijfelden. Maar vakidioten die we zijn, waren we eraan gewend geraakt om vooral nadruk te leggen op kwaliteit, op betrouwbaarheid, op diepgang.

Begrijp me goed: diepgang is wat ons onderscheidt, betrouwbaarheid een must en kwaliteit een doel op zich. Alleen waren we daarmee eigenlijk een leuke nerd vol interessante verhalen, die dat aan de buitenkant misschien eh… wat minder opvallend uitstralen.

Dat moest anders. In deze nieuwe KIJK voel, ruik en proef je aan alles onze fascinatie voor wetenschap en technologie. Vertrouwde rubrieken kregen een reboot. Onze verhalen – diepgravend als vanouds – een strakker design én allerlei intrigerende extra’s. Lijstjes die we je niet wilden onthouden. Een bottom line, waardoor je in één adem leest wat je vanavond in de kroeg echt moet navertellen. Een fotokadertje om je te wijzen op een interessant detail. Er is meer ruimte voor beeld en voor infographics.We hebben met onze nieuwe columnist Ronald Veldhuizen voortaan een eigen mythbuster in huis. En omdat er heel dichtbij zoveel vette innovaties werden bedacht, hebben we een nieuwe rubriek: NederTech.

Wij zijn er trots op – maar wat vind jij, waarde lezer? Laat het ons weten!

Deze column vind je ook terug in KIJK 7/2015.Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen