Science of the living dead

KIJK-redactie

21 October 2010 13:00

Wat is de beste manier om aan een zombie te ontkomen? En wat is er precies mis met een zombiebrein? Niet echt wetenschappelijke vragen, zou je zeggen. Toch hebben bonafide onderzoekers de moeite genomen om ze voor ons te beantwoorden.

“Ooggetuigen zeggen dat het gewoon uitziende mensen zijn. Sommigen zeggen dat ze in een soort trance lijken te verkeren. Anderen beschrijven ze als…” En dan stopt de radiostem die in George A. Romero’s klassieke zombiefilm Night of the living dead uit 1968 moet uitleggen wat er in godsnaam aan de hand is. Ondertussen strompelen de levende doden dichterbij. De stem vervolgt: “Dus er is momenteel eigenlijk geen manier om te zeggen voor wie, of wat, u uit moet kijken en hoe u zichzelf moet beschermen.”

Later zegt de stem dat de luisteraars vooral binnenshuis moeten blijven en wordt gemeld dat de president in spoedberaad is met wetenschappers. Eind jaren zestig wisten die wetenschappers zich kennelijk weinig raad met een plotselinge zombie-invasie, maar dat is inmiddels verbeterd. Hoewel er waarschijnlijk niet echt met de Amerikaanse president is gebabbeld, hebben veel wetenschappers zich daadwerkelijk over zombievraagstukken gebogen.

Dit is het eerste gedeelte van een artikel uit KIJK 12/2010, in de winkel van 22 oktober tot en met 18 november. De tekst werd geschreven door Rik Peters.

Meer informatie:


Meer Artikelen