Wat als een zonnestorm de aarde treft?

KIJK-redactie

03 March 2014 13:00

Stel dat er een uitbarsting van zonnewind op de zon plaatsvindt, waardoor een enorme magnetische storm richting de aarde raast? Wat gebeurt er dan? Dat lees je in de ‘Wat als…’ van KIJK 4/2014.

Kort nadat Ellie de ringweg A10 oprijdt, begint haar TomTom te haperen. Balen, want het is spitsuur en ze weet niet welke afslag ze moet hebben. Zachtjes vloekend kijkt ze naar het scherm. ‘Geen GPS-signaal’, is de melding. Terwijl ze aandachtig de blauwe bewegwijzeringborden in de gaten houdt, ziet ze ineens helder groene en paarse vlammen aan de donkere avondhemel dansen. Haar mond valt open van verbazing. Zij draait snel haar auto op de vluchtstrook en ze is niet de enige. Talloze mensen staan met hun smartphones naar boven gericht. Twitter en Facebook ontploffen. Maar dan valt plots de mobiele verbinding weg. Nu kleurt de hemel bloedrood. Straatlantaarns vallen uit en de verwondering verandert in verbazing – en algauw in paniek. Mensen springen in hun auto’s en rijden snel naar huis om het nieuws te volgen. Maar hun televisies, radio’s en computers zullen het niet doen. Terwijl iedereen in het duister tast, verspreidt een gigantische black-out zich als een olievlek over Europa en Azië.

We kennen de zon als een gemoedelijke kosmische buurman die ons van licht en warmte voorziet. Maar stel dat er een uitbarsting van zonnewind op de zon plaatsvindt, waardoor een enorme magnetische storm richting de aarde raast? Het zou zomaar kunnen gebeuren – en de gevolgen van zo’n gigantische plasmawolk zouden desastreus zijn. Satellietverbindingen gaan offline. Het mobiele netwerk verdwijnt. Het elektriciteitsnet komt volledig plat te liggen. En het kan jaren duren voordat de schade is hersteld.

Dit is het begin van een artikel te vinden in KIJK 4/2014. Dit nummer ligt in de winkel van 6 maart tot en met 3 april. 

Meer informatie:

Tekst: Ans Hekkenberg

Beeld: NASA


Meer Artikelen