Met deze basketbalring is elke worp raak

Laurien Onderwater

2020-04-22 10:59:00

basketbalring basketbalbord

Kost het echt jaren oefening en toewijding om een professionele basketbalspeler te worden? Als het aan deze doe-het-zelver ligt niet.

Je kunt je ongetwijfeld nog wel de gymlessen op school herinneren waarin je moest basketballen. Grote kans dat je er een pesthekel aan had als je die bal nooit door de ring wist te gooien. Met deze basketbalring is die frustratie verleden tijd. Shane Wighton van het YouTube-kanaal Stuff Made Here gebruikte zijn natuurkundekennis, computersimulaties en wat gereedschap en flanste een hoop in elkaar die de werper ervan verzekerd dat elk schot raak is.

Lees ook:

Basketbalbord

Eigenlijk is het niet de ring zelf die ervoor zorgt dat de speler geen een worp mist, maar het bord erachter. Die vorm is gebaseerd op een elliptische paraboloïde, waar schotelantennes bijvoorbeeld ook gebruik van maken. In het geval van de antenne worden alle inkomende stralen naar een brandpunt geleid. Bij het basketbalbord betekent dat, dat elke inkomende bal naar de ring wordt geleid.

Wighton kwam tot deze vorm na een reeks computersimulaties te hebben gerund, waarbij worpen vanuit honderden verschillende hoeken en met verschillende snelheden werden gesimuleerd.

Het resultaat is een uit hout gefreesd basketbalbord dat nog wel het beste valt te omschrijven als een afgeplatte fruitschaal. Maar het belangrijkste is dat elke worp naar het bord resulteert in 2 of 3 punten (afhankelijk vanaf welke lijn de bal is gegooid):

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Goed, Amerikaanse NBA-spelers zullen natuurlijk nooit gebruik gaan maken van het basketbalbord, maar het is toch weer een mooi voorbeeld van ‘wie niet sterk is, moet slim zijn’.

Bronnen: YouTube, Gizmodo

Beeld: Stuff Made Here

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

Nieuwste editie

Met onder andere: Militair maatwerk - Bibberend of zwetend naar de top - De kracht van de kudde