Picture Perfect: buitenaards panorama

Loys Bakker

29 November 2021 09:00

Panorama

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: het uitzicht op Mars.

In 2012 werd NASA’s rover Curiosity naar Mars gestuurd om de Gale Krater te onderzoeken. Tijdens zijn missie heeft het wagentje ook heel wat mooie opnames gemaakt.

Lees ook:

Elke keer dat Curiosity klaar is met zijn ritje van de dag, neemt hij een 360-gradenfoto van zijn omgeving. Deze zwart-witte foto’s hebben een lage resolutie, zodat de rover het beeld sneller naar de aarde kan versturen. Afgelopen week stuurde de mechanische fotograaf een afbeelding van Mount Sharp, de grootste berg in de Gale Krater. In de korrelige pixels zagen de NASA-medewerkers de mogelijkheid tot een prachtige panorama.

Curiosity kreeg vervolgens de opdracht om twee foto’s te nemen, dit keer in hoge resolutie. De ene nam het wagentje ‘s ochtends en de ander aan het eind van de middag (in Marstijd). Het team heeft de twee foto’s samengevoegd tot één kunstwerk. De bijgevoegde kleuren blauw en geel representeren de ochtend en middag. Kortom, een fraaie ansichtkaart.

De twee originele foto’s

Bron: ScienceAlert

Beeld: NASA

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Foto's